A Gyömbér hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

A Gyömbér hatásai és felhasználása mindennapi életünkben - 2.3 out of 5 based on 4 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.25 (4 Votes)
Share

A Gyömbér hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

 

Ígéretemhez híven folytatom a keleti fűszerek ismertetését, különös tekintettel az egészségünk megóvása céljából, melynek hivatalos egészségügyi programja hazánkban még gyermekcipőben jár.

Az általános orvosi gyakorlatban még mindig a betegségek kezelése, a beteglétszám alapján kapják a fizetést a dolgozók, ellenben Japánban már a megelőzés és az egészséges „betegek" létszáma alapján. Akkor vonnak le pontszámot, ha megelőzhető lett volna kellő felvilágosítással, tájékoztatással, és annak számon kérésével a betegség.

MEGELŐZNI A BETEGSÉGEKET SOKKAL OLCSÓBB, MINT KEZELNI.

Ezt nemcsak a szakmámból tudom, de a rokonságom jelenlegi betegségei, minden szabadidőmet, energiámat fölemésztik. Akkor már megfogadják a tanácsaimat, amikor nagy baj van! Addig nagyon nehezen.

Talán a gyermekek fogékonyabbak a régi új dolgokra, tapasztalataimra, főleg ha elmesélem mi történt a tanácsaimat meg nem fogadó betegekkel, rokonokkal. Ha látják is, akkor még jobban megfogadják amit javaslok.

E rövid töprengés után rátérek a GYÖMBÉR ISMER­TE­TÉSÉRE.

 

GYÖMBÉR (Zingiber officinale)

Ez a növény is a gyömbérfélék családjába és a rózsafélék nemzetségébe tartozik, mint a kurkuma.

Dél-Ázsia nedves trópusairól származik. A gyömbér szanszkrit neve: szarvgyökér (singabera = szarv alakú) a gyökértörzs alakjáról származik. Több ezer éve ismerik, ma már a trópusi országokban nagyban termesztik is. Az ­indiai, kínai orvoslásban használták legelőször. Konfucius ókori kínai filozófus írásaiban is szerepel: gyógyító hatásait ­említi. A keleti országokból legelőször a selyemúton, ennek pusztulása után Marco Polo hozza be nyugatra újra, majd az arabok kereskedelmi útvonalán állandósul a szállítása. A francia, angol konyha ismert fűszere. Hazánkba a kereskedelmi útvonalakon jutott be, de itthoni termesztése az éghajlat miatt nem lehetséges. Friss gyökér formában időnként én is látom az üzlethálózatokban, de őrölt, szárított formája ugyanolyan értékes.

 

A gyömbér hatóanyaga

1,7 %-ban tartalmaz enyhén csípős, enyhén kesernyés zamatú, citromra emlékeztető illóolajat, melynek fő komponense a zingiberén, szeszkviterpén, és a zingiberol. Gyümölcscukrot, gyantát és egyéb olajokat is tartalmaz.

Az olajak mellett: C-, B6-vitamint CALCIUM, FOSZFOR, MAGNÉZIUM, KÉN, KÁLIUM is szerepel a gyömbér alkotói között.

Ezek közül a B6-vitamin a jelentős, mert az egész alapanyagcsere legfőbb vitaminja. A B6-vitamin csökkenését, vagy hiányát a szénhidrát, zsíranyagcsere, de még a vérképzés is megsínyli. Kismamáknak az első három- négy hónapban különösen jó hatású a gyakori hányinger, haspuffadás miatt.

A máj működését kiválóan segíti a kurkumával együtt.

Indiában gyakran rágcsálják, de „üdítőt" is készítenek belőle: leforrázzák, 10-20 percig állni hagyják, majd mézzel, citrommal ízesítik. Nyári hőségben nemcsak jó szomjoltó, de a közérzetet is javítja.

Annyira jó hányáscsillapító, hogy a szintetikus B6-vitamin előtt a tengeri betegség legjobb gyógyszere volt.

A francia gyógyászatban a gyömbér illóolaját és más olajakkal együtt emésztési zavarokra már régóta alkalmazza!.

Ételek, konzervek, cukrászati készítmények ízesítésére használt, de Honkongban, Ausztráliában a friss, zöld gyökértörzseket mézzel, cukorral (fructossal) átitatva kandírozva fogyasztják.

Angliában, Amerikában a gyömbérsör, gyömbérlikőr már régóta ismert és kedvelt ital.

Én legelőször a gyömbéres kekszet ismertem meg és bárki, aki az ismerőseim közül külföldre ment mindig ezt kértem ajándékba.

Ma már nem gond, köszönhetem a tablettás készítményeknek. Külön és együtt is a mindennapi étkezésem része és a család is hamar megszokta. A kurkuma-gyömbér variáció MINDEN HÚSÉTEL része, mindegy milyen, még a rántott hús panírjába is teszek!! Összetörve a tojásba keverem. Azóta sokkal emészthetőbb, könnyebb lett ez a nehéz húsétel.

A pörköltekből sem maradhat ki, ugyanúgy, mint a hagyma, de ennek készítésénél vagy kuktát vagy dupla falú edényt használok, hogy ne égjen, hanem szinte párolódjon az étel és olajat sem használok, csak a hús saját zsiradékja olvad ki, ami az izmok között van, és ez is bőven elég. ­4 személyre 2 db tablettát teszek a gyömbér-kurkumából.

A petrezselymes variációt levesekbe, húslevesbe használom gyakrabban!

Ehhez kívánok mindenkinek jó egészséget és munkát!

 

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Share

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem