Cikkek

Őszi tennivalók egészségünk megőrzése érdekében

Őszi tennivalók egészségünk megőrzése érdekében - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Őszi tennivalók egészségünk megőrzése érdekében

Itt az ősz és vele együtt a náthák, a megfázások, a vírusfertőzések, és a szokásos influenza fenyegetettség. A hideggel együtt jár a vörös, kidörzsölt, folyós orr, a köhögés, a láz, az óvodai, iskolai és munkahelyi hiányzás? Mindenki megbetegszik ősszel? Nyilvánvalóan nem.

 

Mit tehetünk, az egészségünkért az őszi hónapok alatt?

 

A válasz egyszerű, maradjunk egészségesek. Ezt az állapotot csak úgy érhetjük el vagy tarthatjuk meg, ha mi magunk teszünk érte, és nem mástól várjuk el, hogy tegyen bármit is. A saját egészségünk magunknak fontos nem a kezelőorvosunknak. A szervezetünknek sok mindenhez alkalmazkodnia kell az őszi hónapok beköszöntével. Megváltozik az időjárás, elkezdődik a fűtési szezon és az iskola. Ezekhez a változásokhoz a szervezetünknek mind alkalmazkodnia kell.

Napközben süt a nap, de reggel meg este hideg van? Túlöltözünk és megizzadunk? Ilyenkor elég egy huzatos hely és máris fenn áll a meghűlés veszélye. A hidegebb időben kevesebb folyadékot is iszunk, hiszen nincs melegünk így elfelejtjük pótolni a vizet. A meleg fűtött lakásban a torkunk kiszáradhat, a száraz nyálkahártya sérülékeny és fogékony a fertőzésekre. A hideg szél szárítja a bőrünket és hajlamossá teszi a fertőzésekre és fogékonyabbá a levegőben lévő káros anyagok hatásaira. A közösségekben, legyen az a munkahely, az iskola, az óvoda vagy a tömegközlekedési eszközökön kölcsönös fertőzéseknek van kitéve szervezetünk. Hogyan lehetséges az, hogy mindenki kapcsolatba kerül ezekkel a hatásokkal és mégsem betegszik meg mindenki? 

 

A kórokozókon és a környezetváltozáson nem tudunk változtatni. Ami nem mindegy, hogy milyen közegbe jut a kórokozó, vagyis: „Jól érzi magát bennünk?” Megtelepszik? Szaporodik? Bejut a véráramba? Tud termelni a szervezetünk körülményei között ránk nézve káros anyagot? Tud annyi káros anyagot termelni, hogy attól a mi működésünk romlik, vagyis megbetegszünk? Ezeknek a kérdéseknek a tudatában világos, hogy a szervezetünket kell olyan helyzetbe hoznunk, hogy a kórokozó nem tudjon megtelepedni bennünk, és ne tudja kifejteni a káros hatásait. Elsődleges a szervezet folyamatos salaktalanítása, a folyadékbevitel, ez lehetséges tisztító teával és kurkumás termékekkel.

Az ősz egy olyan időpont, amikor a változások miatt méregtelenítésre nagyobb szüksége van a szervezetünknek. A méregtelenítés más formáját is érdemes alkalmazni.

 

A talptapaszokat is érdemes használni panaszmentesség esetén is, hiszen pihentetőbb alvást és jobb regenerálódást biztosítanak. Az ősz, a nyirkos idő, az időjárási frontok hatására az izületi és gerincbántalmak előtérbe kerülnek. Ezek jól reagálnak a talpra és a fájdalmas testfelületre felhelyezett tapaszokra. A tapaszt arcüreggyulladás, nátha, köhögés, hörghurut esetén, húgyúti gyulladás vagy egyéb gyulladás esetén is használhatjuk. Az ioncserélő gyanta elvén működő tapasz olyan salakanyagokat távolít el a szervezetünkből, melyek egyéb módszerrel nem ürülnek ki.

 

A táplálkozásunk is változik az évszakokkal együtt, hogy szervezetünk szükségleteit kielégítsük. Télen nagyobb a vitamin és nyomelem szükségletünk az új egyensúly kialakításához. Pótolni kell a létfontosságú anyagokat, erre kiválóan alkalmas a pempő. A pempő hasznos a megelőzésben, ilyenkor elég a kisebb adag fogyasztása, de a már beteg szervezet felépüléséhez, nagyobb kanállal javasolt fogyasztani. A táplálék kiegészítők szedése mindenki számára fontos és hasznos. A vizsgákra készülőknek vagy a tanulmányi versenyen résztvevőknek a pempő fenntartó adagja mellett a nyomelemek pótlására is szükség van. A Top és a Talent készítménynek több jótékony hatása van, többek között javítja a koncentrációképességet, javítja a tanulás hatékonyságát, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet. A tanulási időszak a kisgyereket éppúgy kimeríti, mint a középiskolást vagy az egyetemistát. Nyomelem pótlással megkönnyítjük a tanulási kedvet. A szülőnek is könnyebb dolga lesz, hiszen a „hiperaktív” gyerek kezelhetővé válik. A Top a nagyobb gyerek esetében fontos, hiszen a jó tanulmányi eredmény jó állást is eredményezhet.
A változás általában feszültséget okoz. A stressz oldására kitűnő lehet a Heiwa tea amellett, hogy egészséges folyadék még segít kivédeni az időjárási frontok hatásait. Készüljünk fel a változásokra és legyünk összhangban a környezetünkkel. Erősítsük immunrendszerünket, hogy a betegségeket elkerüljük és jobb legyen a közérzetünk. Ne felejtsünk el a külsőnk védelmére is odafigyelni, hiszen ezzel is nehezíthetjük a káros anyagok bejutását a szervezetünkbe. Legyünk a szabadban minél többet, sétáljunk és élvezzük az őszt!

 

Dr. Füleki Mária
tüdőgyógyász, radiológus főorvos – Pápa  

Share

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem