Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma - 3.3 out of 5 based on 3 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (3 Votes)
Share

Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

 

A Herbalance Kft. által forgalmazott mind a négy készítményben megtalálható a kurkuma. Az első kizárólag kurkumát tartalmaz, a másodikban gyömbér, a harmadikban petrezselyem, a negyedikben pedig a zeller egészíti ki a kurkuma jótékony hatását. Ebben a hónapban nemzetközi kutatások, tudományos források alapján a kurkuma jótékony hatásait összegezzük.

A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Az ájurvédikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják (tonik). Fő hatóanyaga a kurkumin.

 

A kurkumin jótékony hatásait a következőkben összegezhetjük:

 

- A kurkumin gyulladásgátló, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.

- Májvédő, amit alátámaszt az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adtak kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.

- Megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.

- Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabadgyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.

- Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől.

- Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.

- Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott.

- Ösztönzi az epehólyag működését, az epe kiválasztását.

 

A fentiek alapján a kurkuma alkalmazása előnyös gyulladásos megbetegedéseknél, az epehólyag betegségeiben és rák esetén, főleg annak megelőzésére. Egyéb felhasználási területei lehetségesek a következő betegségek megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítéseként:

- mellkasi fájdalom, emésztési

- problémák, irritábilis bél szindróma,

- májbetegségek, elhízás, fekélybetegségek,

- paraziták (élősdiek) ellen.

 

A kurkuma és a rák

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamatra hatva akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Hogyan?

- A kurkumin elnyomja az úgynevezett kappabéta faktort (NF-KB), amelynek a magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.

- A kurkumin blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Melyek ezek az ösztrogénszerű anyagok? A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben lelhetők fel, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe.

- A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. Márpedig a kurkumin két olyan enzim működését is gátolja - ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) -, amely fokozza, táplálja a gyulladást, ezzel egyidejűleg a sejtkarcinóma és a vastagbélrák kifejlődésében, az áttét kialakulásában is fontos szerepet tölt be.

- Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.

- Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.

- Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák előrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.

- Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.

- Gátolja az úgynevezett angiogenezist, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.

- A University of Rochester Medical Center kutatói a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

 

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását, pontosabban azt, hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott.

Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június

 

2. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.

Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.

 

3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású.

J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április

 

4. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürke hályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető.

Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november

 

5. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a „védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették.

Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október

 

6. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését.

British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234

 

7. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere.

Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

 

Kürti Gábor, szakújságíró természetgyógyász

 

Share

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben - 2.5 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)
Share

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

 

A kurkuma jótékony hatást gyakorolhat, ill. gyógyíthatja, enyhítheti az alábbi betegségek tüneteit:

- daganatos megbetegedések

- sugár- és kemoterápiás kezelés kiegészítése

- vírusos és gombás gyulladás

- légúti daganatok

- szájüregi daganatok

- vírusos hasmenés

- vírusos májgyulladás

- emésztőrendszeri daganatok

- húgyúti daganatok

- nemi szerveknél előforduló daganatok

- izom, csont, ízületi daganatok

- idegrendszer herpesz vírus okozta akut megbetegedések

- autoimmun betegségek

- bőrön keletkező herpeszek

- ekcéma

 

Régóta tervezek hosszabb cikket, a kurkuma, gyömbér, petrezselyem gyógynövényekről is. A januári konferencián sikerült ízelítőt adni, amit most le is írok.

 

CURCUMA DOMESTTICA, CURCUMA LONGA, CURCUMA XANTHORIZZA

A Curcuma a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növény. Dél-Ázsiában honos, Indiában már 2000 éve ismerik, használják gyulladáscsökkentő hatása, emésztést segítő hatása miatt. A Curcuma évelő, lágyszárú illatos fűszernövény. Indiában, Kínában, trópusi éghajlaton ma már termesztik is.

Európába előbb a selyemúton, később Marco Polo utazásai kapcsán került. Nagyon drága fűszer: a curcuma, a kardamommal, sáfránnyal, vaniliával együtt a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a legjobb tulajdonságúak is.

Főleg gyöktörzsét (gyökerét) hasznosítják, ami vörösessárga festékanyagot, aromás illóolajakat tartalmaz.

 

A kurkuma hatóanyaga:

A KURKUMIN (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű, sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből. Rendkívül értékes és a gyógyászatban is régóta használt fűszer a hatóanyaga miatt.

 

A kurkuma hatásai:

MÁJVÉDŐ, EPEHAJTÓ.

 

A kurkuma májvédő hatása:

A szénhidrát, zsír-fehérje anyagcsere, valamint a gyógyszerek, kívülről bejutó méreganyagok lebontásában, anyagcseréjében központi szerepet játszó a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatásában rejlik.

A kurkuma a sejtfalak (membránok) működését segíti, valamint jó SZABADGYÖKFOGÓ, és MÁJSEJTEKET REGENERÁLÓ hatása is ismert. GYULLADÁSGÁTLÓ hatását már régen ismerik (India) főleg ízületek visszatérő gyulladásait, fájdalmát csökkentik közvetett módon.

A MÁJSEJTEK REGENERÁLÓ hatása révén fokozódik azok epetermelése, de a termelődött EPE KIÜRÜLÉSÉT IS nagyfokban segíti (sima izom görcsoldó hatás)!

Széles körű kutatások folynak Alzheimer-kórban szenvedőknél (a szellemi tevékenység nagyfokú csökkenése, személyiség megváltozása, emlékező tehetség elvesztése), A KURKUMA ALKALMAZÁSÁVAL. Ennek az alkalmazásnak a tapasztalatait most rendszerezik!

Az emberiség már régóta ismeri a májvédő növényeket (articsóka, menta fajok, máriatövis, katángkóró) ezeknek tudományos feldolgozása az utóbbi száz év eredménye. A népi bölcsesség, tapasztalat ÉRTÉKES, mindig figyelni kell rá és értő kezekben sokat javíthat a beteg embereken.

SIMAIZOM GÖRCSOLDÓ hatása révén az étkezések utáni haspuffadás, nehezebb emésztés is jelentősen javul.

A CURRY alapvető alkotója a kardamom, kömény, sáfrány és még sok más fűszer mellett. Sokféle Curry létezik, van ami 3 féle fűszerből, de lézik olyan is, mely 30 fajta fűszert is tartalmaz. Indiában majdnem minden ételbe kerül KURKUMA! Főleg a húsos ételek legfőbb ízesítője, hasonlóan a magyar paprikához!

CSALÁDUNK  rendszeresen  használja sok más fűszer mellett is. A húsos, zöldséges ételeket el sem tudjuk képzelni  petrezselyem, curry, Kurkuma nélkül. Az ismerősök is kezdik lassan megtanulni és használni, főleg az epe-májműködést segítő hatása miatt.

Ezzel kívánok mindenkinek jó egészséget, munkát és kísérletezést!

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Share

A kelet forrósága: A gyömbér

A kelet forrósága: A gyömbér - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Share

A kelet forrósága: A gyömbér

 

Ezúttal külföldi internet források alapján a gyömbér jótékony hatásait összegezzük, és rámutatunk, miért hasznos a kurkumával együtt történő fogyasztása.

A gyömbér (Zingiber officinale) gyökere kitüntetett helyet foglal el a keleti orvoslásban, elsősorban a több ezer éves múltra visszatekintő indiai ájurvédában. A növény szanszkrit neve (ádu) a „szarvgyökér" szóból származik. A Mars bolygó, illetve Mars isten befolyása alatt áll. A Mars, mint ismeretes, a tűzhöz kötődik, férfias energiát hordoz, és az asztrológia értelmezése szerint befolyása kiterjed a szerelemre, a pénzre, a sikerre és a hatalomra. Ennek megfelelően erőteljesen melegítő hatású, fogyasztása hozzájárul a jó közérzethez, ösztönzi az immunrendszer működését.

 

Az ázsiai konyha Jolly Jokere

Ázsia legtöbb országában, elsősorban Indiában, ősidők óta jól ismerik és sokoldalúan használják. Ugyancsak nagyra becsülik Brazíliában, Jamaicán és Afrika legtöbb országában. Az ázsiai konyha egyszerűen elképzelhetetlen gyömbér nélkül: a növény az indiai, a kínai és a thai ínyencségek fontos alkotórésze. Keleten elterjedt szokás, hogy minden étkezés után friss gyömbérből készített teát isznak, segítve az emésztést. Elkészítése egyszerű: kevés gyömbérre egy csészében forró vizet öntenek, néhány percig állni hagyják, majd fogyasztás előtt mézzel és citromlével ízesítik. De nemcsak fűszerként és főtt ételek ízesítésére jó, hiszen a világ több országában kedveltek a gyömbér alapú italok (gyömbérsör, gyömbéres üdítők), sőt levest készítenek, valamint gyömbéres kenyeret és süteményeket sütnek belőle.

Ősi indiai feljegyzések szerint a jógik szellemük tisztaságának fokozására, valamint a friss lehelet céljából alkalmazták a gyömbért, mert úgy tartották, hogy - a fokhagymával ellentétben - a gyömbér rágcsálása „nem sérti az isteneket". Konfucius, az i. e. 6. században élt, nagy kínai bölcselő magasra értékelte a gyömbér gyógyító tulajdonságait. Úgy tudják, hogy minden étkezéshez fogyasztott belőle. Már a 6. században ismertté vált Kínában és Japánban is.

Európába a selyemút révén, más fűszerekkel együtt jutott el. A régi rómaiak jól ismerték, ám csaknem teljesen eltűnt a vén kontinensről, amikor öszszeomlott a Római Birodalom. A 8. században a mórok hozták be újra, amikor leigázták Spanyolországot, a spanyolok viszont később a Nyugat-Indiákra és Jamaicára juttatták el. Marco Polo (1254-1324) keleti felfedező útjairól visszaérkezve ismét kedveltté tette a gyömbért Európában. A nagy drámaíró és költő, Shakespeare (1564-1616) is annyira szerette, hogy egyszer azt írta: ha volna egy pennyje, azt gyömbéres kenyérre költené. Igaz, ebben nem akármilyen példaképe akadt: Anglia királynője, I. Erzsébet (1533-1603), aki rajongott a gyömbérért, és kedvelt csemegéjeként tartotta számon a gyömbéres kenyeret.

 

Gyógyító fitonutriensek

Európában és Amerikában a gyömbérnek elsősorban szárított formában való használata terjedt el, főként pékárukban. A gyömbér több ezer éves múltra visszatekintő, gyógyászati célú alkalmazása a nyugati világban ugyancsak tért hódított, és a gyömbér kétezer éven át a nyugati gyógyszerkönyvekben is értékes szerként szerepelt. Így volt ez a 19. század közepéig az Egyesült Államokban is, ám az Amerikai Orvosi Társaság 1846-ban történt megalapítása nyomán a gyömbér az Újvilágban kikerült a hivatalos orvoslás látóköréből. A világ más részein azonban továbbra is változatlan tekintélynek örvend. A francia orvosok például emésztési problémákra mindmáig gyakran gyömbérből készült olajat írnak fel.

Többféle gyógyító hatású növényi anyag, úgynevezett fitonutriens található a gyömbérben. A legfontosabb felhasználási területek: gyulladáscsökkentés, hörghurut, emésztési problémák, reumás fájdalmak, étvágytalanság (anorexia). Emellett antioxidánsként is nagy fontosságú, vagyis csökkenti a szabad gyökök romboló hatását. Egyes közlemények szerint a gyömbérnek rákellenes hatása is van.

Fő alkotórészei: illóolajok, B6- és C-vitamin, valamint ásványi anyagok, elsősorban kalcium, magnézium, kén, foszfor és kálium.

A magnézium nyugtatja az idegrendszert, és - a gyömbérnek a vérkeringést javító egyéb alkotórészeivel együtt - kiválóan hat görcsoldóként. A kalcium és a foszfor ugyancsak megnyugtatja az idegeket, segít depresz-szió, stressz, izom- és menstruációs görcsök esetén. A kálium elengedhetetlen a szabályos szívritmushoz, biztosítja a megfelelő izomerőt (a szívizomban is!), valamint vérnyomás-szabályozó.

A kén belső tisztítóként működik, ezért a gyömbér alkalmas arra, hogy megoldjon olyan étkezési problémákat, mint a felfúvódás, hányinger, hasmenés, gyomorrontás, tökéletlen emésztés, valamint a terhes anyák reggeli émelygése. A gyömbér a kurkumához és a kardamomhoz hasonlóan  fokozza az emésztőnedvek és az epe termelését, a nyálképződést, ezáltal javítja az emésztést.

Rákbetegek kemoterápiás kezelése gyakran okoz hányingert, ezt szintén csillapíthatja a gyömbér. Migrénes fejfájásnál is segíthet, mivel egyidejűleg hat az emésztő- és az idegrendszerre. Olyan embereknek egyenesen áldás a gyömbér, akik „utazási betegségben" szenvednek. Ha valaki repülőút, hosszas autózás, hajókirándulás előtt áll, vagy csak egyszerűen sokat utazik, akkor e várható megpróbáltatások előtt néhány nappal érdemes megkezdenie a rendszeres gyömbérfogyasztást, aminek eredményeként szinte bizonyosan búcsút mondhat problémáinak.

 

Méregtelenítés

Különösen hasznos a gyömbér ősszel és télen, mert nyirkos, nedves, hideg időben a szervezet saját hőtermelését ösztönözve, javítja a közérzetet, gyorsítja a vérkeringést, egyszersmind a javuló keringés következtében fokozza az anyagcseretermékek és más méreganyagok eltávolítását a szervezetből, vagyis méregtelenítő hatású. Megfázás, influenza esetén hasznos azoknak, akik szeretnék „kiizzadni" a betegségüket. Segít még reumás fájdalmaknál, elsősorban gyulladásgátlóként működve. Gyógyító hatású továbbá, ha sport, verseny vagy kimerítő fizikai munka után fájnak az izmaink. (Megemlítjük, hogy a gyömbért borogatás formájában külsőleg is kiválóan használhatjuk fájó izmok megnyugtatására, gerincproblémákra.)

A gyömbér segíti a szív és az érrendszer egészséges működését, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. Ily módon tehát gyömbér fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegség és az agyvérzés (stroke) kockázatát. Emellett a gyömbér mérsékli a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, sőt a makacs köhögést is megszüntetheti.

Egyes források szerint baktérium- és vírusellenes hatása is van. Egy kísérletben a gyömbérgyökérből készült kivonat képes volt elpusztítani a Salmonella baktériumot.

James és Phyllis Balch Nyugaton ismertté vált kiváló könyvében (Prescription for Nutritional Healing) a következő betegségeknél és problémáknál ajánlja a gyömbért: vastagbélgyulladás (colitis), a vastagbél kiöblösödése (diverticulosis), hányinger, felfúvódás, tökéletlen emésztés, nyelvbénulás, reggeli émelygés és gyengeség, hányás, hőhullámok, menstruációs görcsök, vastagbéltisztítás, keringésjavítás, izomcsomók és -görcsök oldása.

 

Fokozza a nemi vágyat

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyömbér fogyasztása fokozza a nemi vágyat, vagyis afrodiziákum. Még erősebb az ilyen jellegű hatása, ha korianderrel és rozmaringgal együtt jut be a szervezetbe. A gyömbér említett kiváló tulajdonságáról sokat mesélhetnének a szenegáli nők, akik szárított gyömbérgyökérrel bélelik ki férjük övét, így ösztönözve az utóbbiak érdeklődését. Bár írott forrás nem említi, valószínű, hogy nők esetében a gyömbér hasonlóképpen működik.

A Times of India című tekintélyes napilap 2001. január 17-ei számában átfogó cikket szentel a gyömbér áldásos hatásainak. Többek között ismerteti annak a nőnek az esetét, aki álló munkát végzett, és rossz vénái miatt nagyon fájt a lába. Az asszony többféle vitamin szedése mellett beiktatta étrendjébe a gyömbér mindennapi fogyasztását. Alig két hónap elteltével megszűntek lábfájdalmai, és újabb 3 hónappal később kidudorodó, nagy vénás erei is visszahúzódtak, lába a külső szemlélő számára újra teljesen egészségesnek látszott.

Az indiai napilap egy olyan gyömbérreceptet is közöl, amely az ájurvéda hagyományai és mai tapasztalatok szerint egyaránt hasznos makacsul kínzó migrén esetén. Negyed teáskanálnyi szárított gyömbérport tegyünk egy pohár vízbe, keverjük el egy teáskanálnyi mézzel, és igyuk meg. Négyóránként ismételjük. Mindezt csak azokon a napokon szükséges megtenni, amikor fellép a migrénes fejfájás.

 

Kurkuma gyömbérrel: fokozott előnyök

A kurkuma jótékony hatásairól a Herbalance Hírek előző számában részletesen írtunk. A kombinált, vagyis kurkumát gyömbérrel együtt tartalmazó Herbalance-készítmény fogyasztását mindenekelőtt azoknak javasoljuk, akik szeretnék kihasználni e két növény egymást felerősítő, jótékony tulajdonságait. A kurkuma (haldi) és a gyömbér (ádu) együttes alkalmazásával tehát főként a szív és az érrendszer védelmét, a koleszterinszint csökkentését, az emésztés javítását, a fájdalom (főleg az ízületi kínok) csillapítását és görcsoldást lehet elérni. Persze az sem mellékes, hogy a kurkuma és a gyömbér segítségével megerősödik, hatékonyabbá válik az immunrendszer működése, vagyis eredményesebben védekezhetünk a baktériumok, vírusok és gombák meg-megújuló támadásával szemben.

 

Kürti Gábor, szakújságíró, természetgyógyász

 

Share

A Gyömbér hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

A Gyömbér hatásai és felhasználása mindennapi életünkben - 2.3 out of 5 based on 4 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.25 (4 Votes)
Share

A Gyömbér hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

 

Ígéretemhez híven folytatom a keleti fűszerek ismertetését, különös tekintettel az egészségünk megóvása céljából, melynek hivatalos egészségügyi programja hazánkban még gyermekcipőben jár.

Az általános orvosi gyakorlatban még mindig a betegségek kezelése, a beteglétszám alapján kapják a fizetést a dolgozók, ellenben Japánban már a megelőzés és az egészséges „betegek" létszáma alapján. Akkor vonnak le pontszámot, ha megelőzhető lett volna kellő felvilágosítással, tájékoztatással, és annak számon kérésével a betegség.

MEGELŐZNI A BETEGSÉGEKET SOKKAL OLCSÓBB, MINT KEZELNI.

Ezt nemcsak a szakmámból tudom, de a rokonságom jelenlegi betegségei, minden szabadidőmet, energiámat fölemésztik. Akkor már megfogadják a tanácsaimat, amikor nagy baj van! Addig nagyon nehezen.

Talán a gyermekek fogékonyabbak a régi új dolgokra, tapasztalataimra, főleg ha elmesélem mi történt a tanácsaimat meg nem fogadó betegekkel, rokonokkal. Ha látják is, akkor még jobban megfogadják amit javaslok.

E rövid töprengés után rátérek a GYÖMBÉR ISMER­TE­TÉSÉRE.

 

GYÖMBÉR (Zingiber officinale)

Ez a növény is a gyömbérfélék családjába és a rózsafélék nemzetségébe tartozik, mint a kurkuma.

Dél-Ázsia nedves trópusairól származik. A gyömbér szanszkrit neve: szarvgyökér (singabera = szarv alakú) a gyökértörzs alakjáról származik. Több ezer éve ismerik, ma már a trópusi országokban nagyban termesztik is. Az ­indiai, kínai orvoslásban használták legelőször. Konfucius ókori kínai filozófus írásaiban is szerepel: gyógyító hatásait ­említi. A keleti országokból legelőször a selyemúton, ennek pusztulása után Marco Polo hozza be nyugatra újra, majd az arabok kereskedelmi útvonalán állandósul a szállítása. A francia, angol konyha ismert fűszere. Hazánkba a kereskedelmi útvonalakon jutott be, de itthoni termesztése az éghajlat miatt nem lehetséges. Friss gyökér formában időnként én is látom az üzlethálózatokban, de őrölt, szárított formája ugyanolyan értékes.

 

A gyömbér hatóanyaga

1,7 %-ban tartalmaz enyhén csípős, enyhén kesernyés zamatú, citromra emlékeztető illóolajat, melynek fő komponense a zingiberén, szeszkviterpén, és a zingiberol. Gyümölcscukrot, gyantát és egyéb olajokat is tartalmaz.

Az olajak mellett: C-, B6-vitamint CALCIUM, FOSZFOR, MAGNÉZIUM, KÉN, KÁLIUM is szerepel a gyömbér alkotói között.

Ezek közül a B6-vitamin a jelentős, mert az egész alapanyagcsere legfőbb vitaminja. A B6-vitamin csökkenését, vagy hiányát a szénhidrát, zsíranyagcsere, de még a vérképzés is megsínyli. Kismamáknak az első három- négy hónapban különösen jó hatású a gyakori hányinger, haspuffadás miatt.

A máj működését kiválóan segíti a kurkumával együtt.

Indiában gyakran rágcsálják, de „üdítőt" is készítenek belőle: leforrázzák, 10-20 percig állni hagyják, majd mézzel, citrommal ízesítik. Nyári hőségben nemcsak jó szomjoltó, de a közérzetet is javítja.

Annyira jó hányáscsillapító, hogy a szintetikus B6-vitamin előtt a tengeri betegség legjobb gyógyszere volt.

A francia gyógyászatban a gyömbér illóolaját és más olajakkal együtt emésztési zavarokra már régóta alkalmazza!.

Ételek, konzervek, cukrászati készítmények ízesítésére használt, de Honkongban, Ausztráliában a friss, zöld gyökértörzseket mézzel, cukorral (fructossal) átitatva kandírozva fogyasztják.

Angliában, Amerikában a gyömbérsör, gyömbérlikőr már régóta ismert és kedvelt ital.

Én legelőször a gyömbéres kekszet ismertem meg és bárki, aki az ismerőseim közül külföldre ment mindig ezt kértem ajándékba.

Ma már nem gond, köszönhetem a tablettás készítményeknek. Külön és együtt is a mindennapi étkezésem része és a család is hamar megszokta. A kurkuma-gyömbér variáció MINDEN HÚSÉTEL része, mindegy milyen, még a rántott hús panírjába is teszek!! Összetörve a tojásba keverem. Azóta sokkal emészthetőbb, könnyebb lett ez a nehéz húsétel.

A pörköltekből sem maradhat ki, ugyanúgy, mint a hagyma, de ennek készítésénél vagy kuktát vagy dupla falú edényt használok, hogy ne égjen, hanem szinte párolódjon az étel és olajat sem használok, csak a hús saját zsiradékja olvad ki, ami az izmok között van, és ez is bőven elég. ­4 személyre 2 db tablettát teszek a gyömbér-kurkumából.

A petrezselymes variációt levesekbe, húslevesbe használom gyakrabban!

Ehhez kívánok mindenkinek jó egészséget és munkát!

 

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Share

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem